به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر"، شهرام خداورديان عضو دايرةالمعارف بزرگ اسلامي درباره معبد مقدس به مثابه بازآفريني رمزي كيهاني سخن گفت .
وي در ادامه خاطر نشان كرد: ساختار بنيادين معابد مقدس فارغ از اين كه مربوط به كدام سنت است خوانشي است در ژرفاي حقيقت و زيبايي و خوانشي است كه در سطح كنش هنري به صورت حكمت و فن متجلي مي شود .
وي در پايان انجام مناسب و آيين هاي متناسب با كاربست كيفيت رمزپردازانه اشكال بنيادين هندسي حرم يا معبد مقدس را به مثابه تكرار كنش ازلي خلقت كيهان دانست .
دكتر بهمن نامور مطلق نيز به بحث ژيلبر دوران ، سنت و هنر پرداخت . وي در ابتدا گفت : بسياري از پژوهشگران ژيلبردوران را در زمره سنت گرايان قلمداد كرده اند . اما كمتر خواننده ايراني اين پژوهشگر را مي شناسد . او از بانيان مطالعات نقد اسطوره اي و از بزرگترين پژوهشگران تخيل در اروپا تلقي مي شود .
وي در ادامه خاطر نشان كرد : با الهام از يونگ ، باشلار ، لوي استروس و كربن و همچنين به عنوان عضو حلقه اورانوس و با خاستگاه هاي علمي و فلسفه و انسان شناسي، دوران داراي نظراتي اصيل در خصوص انسان است .
دكتر فروزان راسخي به عنوان آخرين سخنران به موضوع سنت گرايي و جنبشهاي ديني جديد اشاره كرد . وي دين عصر جديد را دو جنبه متفاوت از هم دانست و گفت : جنبه اول نقد فرهنگ متجدد غرب است و جنبه دوم ارائه يك طريقت باطني اين جهاني شده است . در جنبه اول ، خصيصه دين عصر جديد نقد گرايش هاي دوگانه انگارانه و تقليل گرايانه فرهنگ متجدد غربي است كه نمونه اش از سوي مسيحيت جزم گرايي و علم پرستانه است .
دكتر راسخي در ادامه گفت : دين عصر جديد معتقد است كه شق سومي نيز هست كه نه دين و معنويت را رد مي كند ونه علم و عقلانيت را ، بلكه آنها را در تركيبي عالي تر به هم مي آميزد . مدعاي دين عصر جديد اين است كه اين دو گرايش كه تا كنون بر فرهنگ غربي سيطره داشته اند عامل بحران كنوني جهان هستند و اين بحران فقط در صورتي رفع خواهد شد كه اين شق سوم در جامعه سيطره يابد .
نظر شما